Vigyázó téli túra

Erdély téli hegyein - 1. felvonás

 A Vigyázó 

2012. december 27-29.

 az "Erdély téli hegyein" sorozatban 3 egymást követő hegyi kalandot kínálunk, mely alatt bejárjuk a Sziget-hegység legizgalmasabb helyeit. Megismerkedhetünk a téli hegymászó eszközökkel:
hótalp, hágóvas, jégcsákány, ...

Csúcs, befagyott tengerszemek, téli karszt-fennsík

Vigyázó - Retyezát- Bihari hegység

Ez a túra azoknak  szól, akik érzik, hogy napról napra közelebb vannak a havas túrázáshoz, hegymászáshoz. Az Alpok és a Kárpátok vonulatait már vastagon hó borítja. Az óév utolsó napjaiban egy minden túrázó által teljesítehető, hótalpas  téli csúcs-támadásra hívunk titeket.

 • ideje: 2012. december 27-29. (3 nap)
 • helyszín: Vigyázó-csúcs, Erdélyi szigethegység
 • nehézségi szint: 3. kalandszint, Bakancs +
 • utazás: személyautóval, kisbusszal
 • létszám: 9-14 fő,  optimális s egyben maximális létszám 14 fő
 • részvételi díj:  22.000-26.000 Ft szabadon választható összeg   (visszanemjáró előleg 12.000,- Ft)
  A közleményben a : 2012_12_27_Vigyazo + a neved szerepeljen !
  tartalmazza: az utazást, szállást, a felszerelés kölcsönzés díját, túravezetést, meleg vacsorákat;
  nem tartalmazza: hideg étkezéseket (reggeli ebéd) és az egyéni biztosítást 
 • szállás:  egyszerű , de hangulatos 1430 m fekvő menedékházban
 • biztosítás:  ajánlott -  egyénileg

Jelentkezés: a fenti "jelentkezés" fülön. A szükséges részletek a "tudnivalók" fül alatt találhatók.


Aki még nem hallotta:
A Vigyázó hegység az Erdélyi szigethegység legmagasabb tömbje. A legmagasabb pontja 1836 m magas Vigyázó-csúcs. 
A Bihari-hegységet turisztikailag feltáró és kiépítő nagy mecénás, Czárán Gyula, itt kezdte áldásos munkáját a Rekiceli-vízesés körútjának kiépítésével 1897-ben. Egyben ő volt az első természetvédő is a Vigyázó-, akkor még a Nagy-Kalota -hegységben.
A túra bepillantást nyújt az erdélyi hegyek, semmi mással össze nem keverhető világába.

 


A hosszú főgerincet szél tépte törpefenyők, úgynevezett zászlófenyők kísérik. Téli Vigyázó - itt mindenkinek beindul a fantáziája, hiszen a jégpáncél súlya alatt meggörnyedt törpefenyők furcsa alakzatokat öltenek. Lehet látni hajlott hátú öreg apókát, vagy vasorrú bábát, íjként megfeszült fenyőt. A Vigyázó kopár csúcsáról, hosszan elnyúló erdőkben gyönyörködhetünk. A hegység legszebb látványosságai közé tartoznak még az 1000 m magasban található Székelyjó vízesés és a Fehérkövek hatalmas sziklaszirtjei.

Programterv:

 1. nap:
Budapestről, a Hősők teréről indulunk a reggel órákban; körülbelül 4-5 órás utazás után elérjük az Ártánd-Borsi határátkelőt, majd Nagyváradon áthaladva, Kolozsvár felé vesszük az irányt. Sebesvárnál letérünk és a Havasrogozi bekötőútig kisbuszozunk. Itt leszállunk a buszról és zsákunkat a hátunkra véve felgyalogolunk a menedékházhoz. Mi Havasrogoz falu felé vesszük utunkat a túristajelzést követve. Lankás ösvény visz keresztül az elszórt hegyi falun. Ezt elhagyva kiérünk egy esztenákkal és pásztorlakkal tűzdelt ligetszerű domboldalra. Innen már nem messze van a menedékház. Utunk nehézsége függ a hóviszonyoktól. A menedékházhoz a késő délutáni órákban érkezünk.
Mindenképpen hozzál magaddal fejlámpát arra az esetre, ha az esetleges lassabb haladás miatt ránkszürkülne.
Szállás egy igazi hegyi menedékházban.
A menedékházban cserépkályhákkal fűtenek. Nincs ágynemű, ezért ajánljuk, hogy hozd magaddal a hálózsákod. A menedékházban két szoba van, egy 7, illetve 14 ágyas. Mosakodási, zuhanyzási lehetőség a menedékház alagsorában kialakított vizesblokkban.

2. nap:
Reggeli után elindulunk az aznapi csillagtúránkra. Hótalpainkat felcsatolva, könynedén lépdelhetünk a a magas hó tetején is. Először a csúcs, azaz a Nagy-Kalota (Vigyázó) 1836m felé vesszük az irányt. A Vigyázó teteje széles, lapos hegyhát, s nyugati oldalát a vulkáni tuskók borzolják fel. 
   A menedékház mögött nyugati irányba indulunk és állandóan emelkedünk, mígnem a gerincre érünk. A gerincen még tovább emelkedünk, de ez már alig érezhető. A haladás itt könnyebb, hiszen a gerincen fagyos, kemény a hóréteg. A zúzmarás törpefenyőkkel (zászlófenyők) tarkított úton igen szép kilátás tárul elénk és lassan feltűnik a kopasz hegyháton a meteorológiai állomás épülete. A csúcson gyönyörű, körkörös a kilátás. Ha szép időt kapunk az Alföldig és a Meszesig, illetve a másik oldalt a Radnai havasokig is ellátni. Innen leereszkedünk az erdőben és rátérünk a sűrűn kanyargó erdei útra, mely elhaladva a Sziklabástyaként magasló Fehér kövek mellett visszavisz a menedékházhoz. Az éjszakát ismét a menedékházban töltjük.

3. nap:
Ezen a napon reggeli és összepakolás után teljes menetfelszerelésben egy másik úton, mint amelyiken jöttünk, a hátizsákjainkkal elindulunk vissza Havasrogoz falu felé.
Rövid pihenő után autóba szállunk és indulunk vissza Budapestre. Ha időnk engedi rövid kirtérővel meglátogathatjuk a Rekiceli vízesés- megdermedt jégzuhatagát. A délutáni, esti órákban érkezünk meg a fővárosba.

 

 

Szükséges felszerelés: , hálózsák, túraruházat, bakancs, kamásli, kishátizsák, szél és esőkabát, fejlámpa, sí vagy túrabot...
Hótalpat mindenkinek az egyesület biztosít.


Fontos:
A házban fogyasztott reggelikre és a szendvicsnek elkészített ebédekre kenyeret, rávalókat mindenki magának elegendő mennyiséget hozzon, a közösségi szellemiségben mindez azonban a közösbe adható.
Akinek segít a csomagoláshoz egy részletes "mithozzak?" lista:    "Hoznivalók"

A programot a túravezető az időjárási tényezőknek megfelelően, és a túrázók erőnlétéhez képest megváltoztathatja.

 

Kalandra fel!

Jelentkezés 

Kaland megismerni …
… megismerni a természetet: a hegyek nagyságát, ...
… megismerni az Alkotót, és befogadni az alkotásait.
… megismerni magamat. Olyan helyzetekben is, amelyekben leszakadnak az álarcok...
… megismerni a társaimat...        ( HétKaland Egyesület )