Túrafajták

1. Aprótalpas
Azaz kisgyermekekkel is megtehető családos kirándulások. Többnyire egynapos alkalmak, a közeli hegyekben, játékokkal, mókákkal megtűzdelt sportos-pihentetős alkalmak. Tempóban és távban a apróbbakhoz igazodunk, de természetesen akár nagyszülők is kísérhetik őket. Amennyiben a tervezett turista útvonalon a babakocsit is végig lehet tolni, azt külön jelezzük a program meghirdetésekor. Terveink közt szerepelnek egynapos kirándulás-sorozat és többnapos családos kirándulások, túrák is. Ezek előkészítése jelenleg folyamatban van.
2. bakancsos
Ezen a hazai és külföldi gyalogos túrákat értünk, melyeknek mint a neve is mutatja a legfőbb kelléke egy jó túrabakancs. Átlagos erőnléttel megtehető, többnyire valamelyik hazai vagy külföldi nemzeti park látványosságait keressük fel. Ilyen túrákon gyakran előfordulhatnak igen látványos vízesések, szűk s mély szurdokok, sebes hegyi patakok, olykor gumicsizmát is húznunk kell egy-egy pataktúrára. A nagy túrázó hátizsákot csak kevés esetben kell vállunkra vennünk, rendszerint kiszsákkal, csak a napi felszereléssel túrázunk.
3. bakancs +
Ezek a túrák már többnyire közép- illetve magashegyeket célozzák meg. Idetartoznak a gerinctúrák és a csúcsmászások. A jó bejáratott túrabakancson kívül sokszor előfordulhat, hogy más hegymászó eszközöket is használunk, ilyeneket mint hágóvas, jégcsákány, hótalp, kötélbiztosítás. Természetesen ezen eszközök használatát a túra folyamán megtanítjuk, az eszközöket az egyesület biztosítja. Nem ritkán a nagyhátizsákot is cipelnünk kell, hogy elérjük úticélunkat vagy nagyobb területeket tudjunk bejárni utunk során. Gyakorlott kirándulóknak, túrázóknak, jó állóképességgel rendelkezőknek ajánljuk ezt a formát.
4. karabiner
Azaz via ferrata-túra. Nem azért karabiner e túrafajta neve, mert más programjainkon nem használunk karabinert, hanem mert aki volt már via ferratázni, annak fülébe cseng a via-ferrata (Klettersteig) utak jellegzetes ritmusos muzsikája, melyet a hegyek egyhangúan visszhangoznak, a karabinerakasztgatások csattogása. A via ferrata más néven klettersteig (magyarul vasalt út) olyan sziklafalakon vezető útvonalakat jelöl, ahol létrák, drótkötelek és mesterséges fogások segítik az előrejutást. A kiépített útvonalak nem sziklamászóknak készültek, hanem olyan túrázóknak, akik szeretik a kihívásokat és kacérkodnak a mászással. A falakon vezető utakat folyamatos drótkötéllel-biztosítással látták el.Nincs szűkség hegymászó ismeretekre, mégis sziklamászóknak érezhetjük magunkat. Meredek hegyoldalakon, keskeny sziklaperemeken, éles sziklagerinceken mások számára megközelíthetetlen hágókra, csúcsokra jutunk fel. Semmi mással össze nem hasonlítható kalandot kínál, roppant izgalmat a legnagyobb biztonság mellett. A via ferrata nehézségi szintjét nemzetközi hegymászásban A –E ig sorolták be, ennek leírását a 7 kalandszint menü alatt olvashatod.
5. két kerék
Nem nehéz kitalálni, hogy a kerékpáros túrákat értjük e fedőnév alatt. A kerékpár olyan sebességű közlekedési és sport-járgány, amellyel pár nap alatt más kisebb régiót is be lehet járni. Ugyanakkor még nem túl gyors haladásával lehetőséget teremt arra, hogy az ember megismerhesse a tájat, észre vegye a helyi kultúra értékeit, felfigyeljen az ott lakókra és szokásaikra. Kifejezetten ajánljuk osztályoknak, melyek nyári közös kalanddal akarják erősíteni összetartozásukat.
6. evező
Természetesen a különböző vízitúrák, evezések tartoznak ebbe a csoportba. Kárpát-medence álló és folyóvizeire szervezünk általában több napos vízi-kikapcsolódásokat. Nyugodtabb és izgalmasabb folyókra egyaránt vezetünk túrákat, s bátorítunk mindenki, aki még nem próbálta, hogy ne hagyja ki a lehetőséget. Igény szerint a túra elején evezés oktatást tartunk, bevezetünk mindenkit a evezés, a kormányzás és a kenuba pakolás fortélyaiba. A evezős túráinkon is a biztonságra törekszünk, ezért minden résztvevő számára biztosítunk mentőmellényt, és vízhatlan hordót a csomagoláshoz.
7. lámpafény
Olyan helyekre tervezünk lámpafényes túrákat, ahova a nap fénye már nem szűrődik be. A barlangok világa ez, ahol teljes sötétség uralkodik, ahol tökéletes a csend, állandó a hőmérséklet. Keveseknek adatik meg a lehetőség, hogy felfedezzék a föld mélyének titokzatos és rejtett világát, gumicsizmával barlangi patakokban gázolva vagy csúszva-mászva a legkülönbözőbb formájú járatokban. Barlangtúráinkat és többnapos barlangász hétvégéinket szívesen ajánljuk olyanoknak is, akik még előtt felfedezetlen terület a föld titkos mélye.
+1. zöldút
Amikor zöldebbé tesszük a zöldet. Felelősséggel tartozunk a Földünk és környezetünk értékeinek megóvásáért. Éppen ezért régi hagyományunkat folytatva rendszeresen szervezünk szemétszedéseket, melyek alatt egy–egy közkedvelt kiránduló helyet megtisztítunk a tájidegen szeméttől. A zöldút egy speciális módja a folyók megtisztítása. Az ivóvíz és a vízi-élőhelyek különös figyelmet érdemelnek. Ennek érdekében alkalmanként kenukkal, kajakokkal felszerelkezve olyan evezéseket tartunk, melyeknek a célja nem az evezés maga, hanem hogy minél több úszó szemetet halásszunk ki a vízből. Természetesen mind a szemétszedő kirándulásokhoz, mint a vízi-szemétszedésekhez a gumikesztyűt, és többfajta fertőtlenítő szert, tisztálkodási eszközöket, zsákokat az egyesület díjmentesen biztosítja.