Magas-Tátra túra

 • Posted on: 1 August 2013
 • By: Admin

 

 • Ideje: 2013. szeptember 13-15. (péntek-vasárnap)
 • Helyszín: Magas-Tátra
 • Nehézségi szint: 4. kalandszint
 • Utazás: saját autókkal (3-4 kocsi)
 • Létszám: 14-15 fő
 • Részvételi díj: 34.000-38.000 Ft, előleg: 18.000 Ft
 • Szállás: menedékházakban
 • Túravezető: Zikkert Zoltán 

  

Ezúttal egy olyan hegyi túrára invitálunk, amely során hágókon kelünk át, menedékházakban alszunk, és megismerjük a Magas-Tátra minél több arcát.

Az út minden nap egyre több izgalmat és fáradtságot rejt, kifejezetten ajánlott olyan túrázóknak, akik itthon már jártak többfelé hosszabb utakon, de szeretnének új szépségekkel, kihívásokkal találkozni. Azonban olyanokat is várunk, akik szeretik a Magas-Tátra felejthetetlen, mindig visszacsábító világát és újra felkeresnék. Külön érdekesség, hogy menedékházakban alszunk az út során, ahol belekóstolhatunk a hegyi vándorok életébe. A szállásokon pedig jellegzetes helyi ételekből álló vacsorát és reggelit kapunk majd.

Útvonal:

A túrára saját autókkal, 13-án, pénteken hajnalban indulunk. 6 órás autózás után érjük el a Tátra északi oldalán, a szlovák-lengyel határon lévő parkolónkat. Innen kezdünk felemelkedni a Kopa-hágó irányába. Utunk során eleinte erdős részeken, majd egyre alacsonyabb növényzet által kísérve haladunk és érünk fel a kopasz nyeregbe, ahonnan megcsodálhatjuk a kilátást. A túloldali völgybe ereszkedünk le, és törpefenyvesek között kanyarodunk egy gyönyörű fekvésű, hegyek karéjában rejtőző tóhoz, aminek partján, a Zöld-tavi menedékházban töltjük az éjszakát. (Kb. 5 óra menetidő, 800 méter szintemelkedés.)

Szombaton továbbindulunk, felkapaszkodunk egy nagyon meredek úton a Morgás-nyeregbe, majd a Magisztrálén, a tátrai "főútvonalon" haladunk, útba ejtve az Encián szállót, gyönyörű kilátással a Lomnici-csúcsra. Innen a Magiszrálén tovább gyaloglunk és a Kis-Tarpataki-völgybe kanyarodunk föl. A Kis-Tarpataki-völgy egyike a legjellegzetesebb tátrai völgyeknek. Felfelé haladás közben szépen megfigyelhető a növényzet magasság szerinti övezetessége, a jég felszín alakító munkája, és körben nagyszerű hegyek panorámája kísér. Pihenőnk a völgy felső részén, az Öt-tó völgyében fekvő Téry menedékházban lesz. Az öt tó gleccser által kivájt mélyedéseket tölt ki vízzel, körben pedig meredek hegyoldalak szöknek fel a legmagasabb csúcsokig. A menedékháztól fölfele indulunk tovább, és a híres Vöröstorony-hágón kelünk át a Nagy-Tarpataki-völgybe egy izgalmas, fém kapaszkodókkal is segített úton, ahonnan felejthetetlen kilátás vár ránk egyszerre mindkét völgy felé. Leereszkedünk a Nagy-Tarpataki-völgy fölső részébe, a Hosszú-tavi menedékházhoz, ahol a szállásunk lesz. (Kb. 10-12 óra menetidő, 1300 méter szintemelkedés.)

Vasárnap a menedékháztól felkapaszkodunk a következő, Rovátka névre hallgató, újabb kapaszkodókkal tarkított keskeny hágóba. Itt a leereszkedés során figyelhetjük meg igazán, honnan is kapta nevét a hágó. Ha jó ütemben haladtunk, akkor ki-ki teherbírása szerint kitérőt tehet a Kis-Viszoka csúcsra, ami ugyan újabb szintkülönbség leküzdését jelenti, de csodálatos körpanorámát kínál a Tátra főgerincére és legfontosabb csúcsaira. Majd észak felé lejtő úton térünk vissza a parkolóba. Hosszú, fárasztó nap után autózunk haza, és késő este érkezünk Budapestre. (Kb. 7-8 óra - kitérővel 9-10 óra - menetidő, 300 méter - kitérővel 700 méter - szintemelkedés.)Minden nap minden holminkat visszük magunkkal, így súlytakarékosságból csak a legszükségesebbekkel kell készülni. Azonban a Tátrában könnyen jöhet hirtelen egy eső és a hágókban hideg szél, így esőkabátot, szélálló ruházatot kell hozni. A sziklás, meredek terepre pedig bejáratott bakancs ajánlott. Ezen kívül saját hálózsákra is szükség lesz, lehetőség szerint minél könnyebbre és kisebbre. Az út során a szállásokon kívül is érintünk hegyi házakat, de a szintkülönbség fokozott igénybevételt jelent, ezért sok folyadékkal kell készülni.
 
Szállás: Zöld-tavi menedékház,ill. Hosszútavi menedékházban
 
Részvételi díj: 34-38.000 Ft
 • amely tartalmazza az utazást, (szgk-kal) útdíjakat, parkolási díjakat, 2 éjszaka szállást, hangulatos menedékházakban, 2 vacsorát  2 reggelit helyi speciálitásokból, túravezető önköltségét.
  Aki spórolni szeretne és nem kér a menedékházakban vacsorát és reggelit, annak 7.200 Ft-tal olcsóbb a részvételi díj.
 • nem tartalmazza:  a bizotsítást,  ebédekre hideg élelemet.

A túrahelyedet az egyesületi bankszámlaszámra (Hétkaland közhasznú Egyesület, CIB bank: 10701348 - 66547325 - 51100005)  átutalt előleg megérkezése után tudjuk csak biztosítani. Ha ez három napon belül nem történik meg, a jelentkezést nem tudjuk figyelembe venni. A közlemény rovatba írd a következő kódot: MTt201309+név

 
 
Kalandra fel!