Barangolás a Magas-Tátrában

 

Őszbúcsúztató

Barangolás a Magas-Tátrában

 

 • ideje: 2012. október 20-22. (3 nap)
 • helyszín: Magas-Tátra, Felvidék
 • nehézségi szint: 4-5. kalandszint
 • utazás: kisbusszal, és személyautóval
 • létszám: max. 14 fő
 • részvételi díj:  21.000 -25.000 Ft  (előzetes hozzájárulás 12.000 Ft, közlemény:  "MT201210")
  tartalmazza: az utazást, a szállást, a felszerelés kölcsönzés díját, a túravezetést és a meleg vacsorákat;
  nem tartalmazza: hideg étkezéseket (reggeli ebéd) és az egyéni biztosítást 
 • szállás: egy hangulatos vendégégházban, 2-5 ágyas szobákban
 • biztosítás:  ajánlott  -  egyénileg 

 

 

 

 Szombattól hétfőig tartó túrára invitálunk a Magas-Tátrába,
még a szokásos éves zárlat előtti utolsó járható napokban,
hogy aztán a Tátra megpihenhessen a túrázók hada elől,
és jövő nyáron új utakra csábítson.

 

 

 

 

A tervezett program:
Szombaton reggel utazunk Budapestről a Tátra lábához, ahol egy hangulatos vendégházban elfogaljuk a szálláshelyünket. A szombati nap a bemelegítő túra napja lesz, amikor kicsit összerázódhat a csapat,  megláthatjuk mit tartogat nekünk a hétvégére a hegy, és az időjárás tükrében eldől az is, milyen utakat járunk be a következő két nap során.  Vasárnap és hétfőn egyaránt hosszú túrákra készülünk, így mindkét nap korán hajnalban indulunk.
A túrák során megfigyelhetjük a jellegzetes tátrai tájat, a növényzet magasság szerinti övezetességét, a hegyi patakokat, vízeséseket és a völgyek felső részein elgátolódott, morénalépcsők mögötti tengerszemeket. Varázslatos táj, amihez szervesen hozzátartoznak a tátrai menedékházak, amelyek közül lehetőség szerint minél többet felkeresünk, hiszen mindegyiket olyan helyre építették, ahol a legszebb utak pihenőjéül szolgálhatnak.

Magas gerincek, meredek hágók, elérhetetlen csúcsok körülöttünk, de amennyire a szeszélyes tátrai időjárás engedi, mi mégis meghódítunk egyet-kettőt közülük.  Nagy szintkülönbségek leküzdésére kell felkészülni, lehetőség szerint minden nap több, mint 1000 métert emelkedünk és ereszkedünk. A legnagyobb kihívást jelentő részeken fém kapaszkodók, láncok segítik majd utunkat.

 

1. nap
Bemelegítő túránk a Csorba-tótól a Mlinica-völgyön fel a Fátyol-vízeséshez vezet. Ha korán érkezünk, nincs hó, akár felmehetünk a Lorenz-hágóig, és a Furkota-völgyön vissza. Ez egy sportosabb túraútvonal lenne, az 1000 méter szintkülönbség miatt, de rövid a táv, így átlagos erőnlétű túrázók számára is teljesíthető. Ha friss hótakaró borítja a hegyet, akkor inkább csak a vízesésig mennénk,  és a felfele kitaposott nyomban vissza. Aztán a Csorba-tónál még körbe tudunk nézni, mielőtt átautózunk a szállásunkra, a Tátra másik végébe, Tatranska Kotlinába.

2. nap
Vasárnapi tervünk, hogy Ótátrafüredről felgyalogolunk a legszebb tátrai völgyek egyikén, átmászunk egy hágón, és visszatérünk egy másik völgyön, ha megfelelő az idő. Itt kétféle út közül választhatunk majd, mindkettő nagyon szép és izgalmas. Az egyik a Kis-Tarpataki-völgyön vezet fel a Téry menedékházig, át a Vöröstorony-hágón a Hosszú-tavi menedékházig, és le a Nagy-Tarpataki-völgyön. A másik a Felkai-völgyön megy fel a Sziléziai házig, majd tovább a Lengyel-nyeregbe, aztán a Rovátkán átmászva a Hosszú-tavi menedékházig, és le a Nagy-Tarpataki-völgyön. Mindkét túra hosszú és nehéz, a tátrára jellemző nagy a szintkülönbség (jóval több, mint 1000 méter) miatt. A hágókon izgalmas,  kitett sziklás hegyoldalakon vezet át az út, amelyen vas-kapaszkodók lesznek segítségünkre. Ha az időjárás nem kedvez nekünk, akkor hóban a menedékházak valamelyikéig való felkapaszkodás, és a jól eső melegedés és pihenés után visszatérünk a Tátra lábához. Így a megrövidült  túraútvonal mellett több idő jutna a Tar-pataki-vízesések megszemlélésére.

3. nap
Hétfőn a szállásról indulunk, és a Gyopár-menedékház, majd a Nagy-Fehér-tó mellett haladunk el a Zöld-tóhoz és a Zöld-tavi menedékházig, majd onnan a Fehérvízhez ereszkedünk le, és onnan térünk vissza Tatranska Kotlinába, a szállásunkra. Ez az út időjárás függetlenül vállalhatónak tűnik, de érdekes, és nekem a Zöld-tó személyes kedvencem a tátrai tavak közül. : )

Élményekkel és új barátságokkal gazdagodva a hétfői túranap után későn este érkezünk vissza Budapestre.

Ajánlott ruházat a túrákra:
Vízhatlan és bejáratott bakancs, kamásli, hosszú nadrág, többrétegű felső ruházat (a meredek kapaszkodók izzasztóak, különösen napsütésben, a hágók hidegek és szelesek, és csapadék is bármikor jöhet), szél- és esőálló kabát, sapka, kesztyű, váltózokni.
Az autóba vagy a szállásra hátrahagyva váltócipő.

 

A útonal változtatás jogát időjárási tényezőkr, és a csoport teherbírásának figylelembe vételével fenntartjuk.

 

Kalandra fel!

a túravezető:
Zikkert Zoltán, Ziki  70-548-0588

Jelentkezés

CsatolmányMéret
tatra01.jpg315.25 KB
tatra05.jpg578.74 KB
tatra06.jpg368.65 KB
tatra02.jpg367.55 KB
tatra09.jpg518.59 KB
tatra04.jpg485.43 KB