Sziklaóriások, tavitündérek - Mesés via ferrata túra Salzkammergut környékén

Ideje: 2014. június 19-22 (4 nap)
Indulás: június 19-én délelőtt, hazaérkezés június 22-én 20 óra körül.
Helyszín: Totes-gebirge (Holt-hegység) és Salzkammergut-berge, Ausztria
Nehézség: 5. kalandszint, karabíner
Utazás: kisbusszal, személyautókkal
Szállás: sátorban
Létszám: 9-12 fő
Részvételi díj: 33.000 - 36.000 Ft (Visszanemjáró előleg: 17000 Ft)
a közleményben, kérlek, az alábbi kód: Salzk201406 + a neved szerepeljen!
Biztosítás: egyénileg, KÖTELEZŐ!
Túravezetők: Tóth Juti, Szőcs Kata

Ez a túra BETELT, márcsak  várólistára tudunk jelentkezőket fogadni!

Már nem hisztek a mesékben?
Óriások, tündérek, törpék? Csak a képzelet szüleményei, vagy valaha talán léteztek?

Ugyan a mesékből legtöbben már kinőttünk, de nem is olyan messze tőlünk, az „Óperencián túl” (tényleg!) van egy olyan vidék, amit bejárva valóságnak érezhetjük a mesék világát. Ez az a hely, amit kezdő via ferrata túránk során fogunk bejárni, kristálytiszta vizű tavak, égretörő sziklafalak, mélyzöld füvű legelők, békésen legelésző tehenek, és takaros, kanyargós utcácskájú kis városok jellemzik Salzkammergut környékét. Gyertek velünk, varázsoljon el titeket is e mesevilág, és egyúttal ismerkedjetek meg a via ferrátázás izgalmaival is!

Olyan túrázókat várunk erre a programra, akik rendszeresen mozognak, és nem jelent gondot nekik a napi 800-1200 m szintkülönbség leküzdése. Aki sosem járt még magashegységekben, 1500 m feletti hegyeken, az jól teszi ha velünk tart, hatalmas élményben lesz része! Sziklamászó tapasztalat nem feltétel, de a lépésbiztonság, jó mozgáskoordináció és szédülésmentesség igen.

Salzkammergut-Dachstein régió Ausztriának egyik leglátványosabb, természeti szépségekben és történelmi emlékekben igen gazdag területe, mely Salzburg és Stájerország határán helyezkedik el. Egyediségét a táj változatossága adja, itt találhatóak az Északi Mészkő-Alpok részét képező Dachstein hegység közel 3000 m-es, gleccserek övezte csúcsai, a hegyek tövében megbújó több mint 40 kisebb-nagyobb, jégvájta, kristálytiszta vizű tó, vadul kanyargó folyók és patakok, és az alpesi tájakra mindenhol jellemző dús füvű rétek a rajtuk legelésző tehénkékkel. A természet varázsát fokozzák az ékszerdobozként kiemelkedő tóparti települések, ilyen többek közt a világörökség részét képező Hallstatt, melynek festői városát a tó és a hegy közötti keskeny helyre szorosan egymás mellé és fölé épített házak teszik érdekessé. Egyetlen kanyargós utcája van, a városlakók a már említett helyszűke miatt, a ház falához gyümölcsfákat ültettek és felfuttatták azokat a falon. Hallstatt neve a kelta hagyományok szerint „a só helye” kifejezésből származik, mivel itt található a világ legöregebb sóbányája, mely 7000 éves múltra tekint vissza. A középkori Hallstattban tulajdonképp az egész város a sóból élt, egyedül a sónak köszönhető, hogy itt egyáltalán emberi település jött létre.

A Totes-gebirge, magyarul Holt-hegység az Északi Mészkőalpok része. Itt, a mészkőhegyeken, a csapadék legnagyobb része átszívárog a sziklafelszínen, mely erősen karsztosodott, emiatt a vegetáció nagyon eltérő az Alpok más részein lévőtől, a fahatár jóval lejjebb helyezkedik el és 1200-1500 méter felett alig lehet növényeket találni: a hegység kopár, kihalt, innen a neve. A Totes-gebirge felszínét számtalan érdekes karsztforma, mészkőbarázda, víznyelő, kisebb-nagyobb üreg, vályú tagolja, melyek a víz oldó munkája révén keletkeztek. Igazi bakancstalp-nyűvő terep, túrázáskor fokozott óvatosságra van szükség a zsombolyok, töbrök szabdalta tájon.

Programterv:

1.nap
Június 19. csütörtök

- Indulás Budapestről, a délelőtti órákban.
- érkezés Untergrimmingbe délután 4 órakor
- via ferráta felszerelés kiosztása és a használatához szükséges oktatás
- bemelegítő mászás a Burgstall-klettersteigen (nehézség: B, szint: 200 m)

2. nap
Június 20. péntek

Tonisteig (B-C), szint: 1100 m, biztosított rész: 300 m, időtartam: kb. 6-7 óra
Ez az út tulajdonképpen egy gerinctúra, a Hochtausing (1823 m) csúcsán keresztül vezet, majd egy másik, könnyebb biztosított úton ereszkedünk vissza a kiindulási pontra.

3. nap
Június 21. szombat

Katrin klettersteig (B-C), szint: 1000 m, biztosított szakasz: 150 m, időtartam: kb 6 óra
Ugyan nem túl hosszú a mászószakasz, de a varázslatosan szép kilátás a Katrin (1542 m) csúcsáról a környékbeli tavakra kárpótol a fáradtságért!
A túra után még belefér időnkbe, hogy sétáljunk egyet a mesés Hallstatt városában, és vacsoránkat a tó partján költsük el.

4. nap
Június 22. vasárnap
Laserer klettersteig (C), szint: 100 m, időtartam: 1,5 óra
A túra rövidsége ne tévesszen meg senkit: a drótkötél felettébb izgalmas vonalvezetésű, létrával és drótkötélhíddal mespékelt, az út igazi kaland lesz a Gosausee víztükre felett!

Hazaindulás 12-kor, érkezés várható Budapestre 20:00 körül.

A programot a túrán résztvevőkre és az aktuális időjárásra tekintettel a túravezetők megváltoztathatják!

A biztonságról:
A magashegyi túrázás és via ferrátázás meglehetősen veszélyes sport. Kellő körültekintéssel, a biztosító felszerelések használatával, és egymásra figyeléssel a balesetek bekövetkezésének kockázata csökkenthető, de a magashegységekben hirtelen változó időjárás, a kőomlások továbbra is veszélyt jelentenek. Mindezek miatt nagyon fontos, hogy minden résztvevő rendelkezzen a túra napjaira érvényes extrémsport-biztosítással, mert egy esetlegesen bekövetkező baleset mentési és orvosi költségei milliós nagyságrendűek is lehetnek. A szükséges biztosítás kiválasztásában és megkötésében tudunk segíteni!

Az étkezésekről:
Napközben a túrák alatt a magunkkal hozott hideg élelmet fogyasztjuk, de betehetjük a közösbe is, amink van, mert ez is segít a közösséggé formálódásban, és mert a másik szendvicse sokszor finomabb! Esténként lehetőség lesz egyszerűbb meleg étkek elkészítésére gázfőzőn, a vacsora szintén közös esti program lesz.

A felszerelésről:

A via ferrátázáshoz szükséges felszerelést (beülő, via ferrata-szett, sisak) az egyesület biztosítja.

A túrákon a továbbiakra lesz szükséged:
- vízálló sátor, polifoam, hálózsák
- egy kb. 30 l-s hátizsák a napi túrákra
- bejáratott, jól tapadó talpú túrabakancs
- vízhatlan, szélálló kabát és nadrág
- polár pulóver, aláöltözet
- bicikliskesztyű
- napi élelem: 2 l víz, szendvics, müzliszelet, szőlőcukor, csoki, friss és aszaltgyümölcs, magvak
- fém tányér/bögre, evőeszköz, bicska
- fejlámpa
- tisztálkodó szerek, naptej
- iratok, biztosítási kötvény, némi euró
- izolációs fólia

Kalandra fel!

Jelentkezés