Magas-Tátra hótalppal

a Tarpatak nyomában
- téli Magas-tátra túra -

2014. febr. 22.

 • ideje: 2014. február 22. (1 nap)
 • helyszín: Magas-Tátra, Felvidék
 • nehézségi szint: 3-4. kalandszint, Bakancs +
 • utazás: személyautóval, kisbusszal
 • létszám: 9-18 fő, (a második kocsit min. 12 fő esetén indítjuk)
 • részvételi díj: 12.000 Ft (visszanemjáró előleg 6.000,- Ft, A közleményben a : 2014_02_Magastht + a neved szerepeljen !
  tartalmazza: az utazást, a felszerelés kölcsönzés díját, túravezetést,
  nem tartalmazza: hideg étkezéseket (reggeli ebéd) és az egyéni biztosítást
 • biztosítás: ajánlott - egyénileg
 • a túravezető: Udvardy miki

Az Magas Tátra vonulatai között méltán híres a Nagy-Tarpataki -völgy....
Tar-pataki-völgynek, a Nagy- és Kis-Tarpataki-völgy közös völgyszáját nevezzük, amely kb. 900 m magasságban kezdődik Tátralomnic és Tátraerdőfalva - Felsőtátrafüred között, egészen a Rainer-rét (kb. 1300 m) feletti szétágazásáig. Más szempontból nézve a Nagy- és a Kis-Tarpataki-völgyet is beleértjük. Ajánlatos azonban a Tar-pataki-völgy nevet a csak a két völgy közös része megnevezésére használni. Neve a völgyön keresztül folyó Tar-patak nevéből ered. Mai magyar nevét Hunfalvy János földrajztudóstól kapta. Vahot Imre szerint (In: Magyarföld és népei eredeti képekben, Pest, 1846) még kopárpataki (kahlbachi) völgynek nevezte.
A Nagy -Tarpataki völgy egyike a legnagyobb tátrai völgyeknek, kb. 7 km hosszú. K felől nyitott. A völgyben összesen 22 kisebb tó van.


 

A programterv:

Budapest – Ótátrafüred - Nagy Tarpataki völgy - Hosszútavi ház - Budapest
Budapestről a kora reggeli órákban indulva, kb 4,5 órás utazás után érjük el a Magas-Tátra legmagasabb csúcsai alatti parkolót, Ótátrafüreden.
Gyors öltözködés után felcsatolt hótalppal elindulunk felfelé a tar-pataki völgyön.A hótalpazáshoz nem szükséges semmiféle korábbi gyakorlattal rendelkezni, azok is bátran kipróbálhatják, akiknek korábban még nem volt síléc a lábukon. 
2004. november 19-i híres tátrai vihar óta igen szomorú látványt nyújt a korábban sűrű fenyőerdővel borított hegy lába. Itt indulunk fel, s szűk egy óra gyaloglás után érjük el a Tarpataki völgy szétágazását. Rövid pihenő után folytatjuk utunkat a Nagy-tarpataki völgyön, a Hosszútavi házig. Útközben, akik nyáron járatosak erre felé, szinte nem is ismernek rá a vidékre - a tél hó- és jégtakarója annyira megváltoztatja  táj arculatát.

A menedékházban jól esik a megérdemelt pihenő. Szép idő esetén a fűtött házból gyönyörködhetünk a minket körülvevő hegyóriásokban.
A házban megkóstolhatjuk a világ legerősebb teáját , a híres Tatransky Caj-t, (tátra-teát). A hírek szerint külsőleg- belsőleg meglepetést okoz. A Tátra-teát féldecis pohárban szolgálják fel, a lendületesen lehúzott feles nyomán azonban a meglepett vendég se köpni, se nyelni nem tud. Szeme könnybe lábad, a levegő is belészorul...

Pihenő és feltöltődés után visszaindunk azon az úton, amelyiken felfele jöttünk, hiszen a téli lezárások miatt nem is tudunk a háztól másmerre tovább menni. 

Mintegy három óra gyaloglás után érünk vissza a kocsikhoz. 
Élményekkel gazdagodva térünk vissza a fővárosba.

Táv: kb. 15-17 km, 7-9 óra gyaloglás
Szintkülönbség, emelkedés: kb 1100 m

A túra lavinaveszély és a régió zord időjárása esetén elmaradhat.
A túravezető az útvonalat az időjárási tényezők és hóviszonyokra való tekintettel, valamint a résztvevők igényének megfelelően megváltoztathatja.

Ajánlott hoznivalók:
vízálló bakancs, meleg téli öltözet, sí vagy gleccser szemüveg, egynapi hideg-élelem, energiadús szeletek, aszalt-gyümölcsök, 2 l folyadék (termoszban), sí vagy túrabot
Hótalpat (szükség esetén hágóvasat), mindenkinek az Egyesület biztosítja.

Jelentkezés

Kalandra fel!