ERŐTadó értékeink - Somló-hegy

Ezt a programot külön felkérésre a Pálferi Közösséghez tartozók számára szervezzük.
Amennyiben te is szeretnél saját baráti csapatodnak, iskolai munkahelyi csoportodnak, osztályodnak közösségi programot, élményekben gazdag kirándulást vagy akár kifejezetten csapatépítő napo(ka)t, kérlek, vedd fel velünk a kapcsolatot! /Udvardy Miklós: hetkaladn@gmail.com/ ! 

 

Erőtadó értékeink - Somló-hegy

– Pálferis téli túra –

2013. dec. 27-29. (három teljes nap)

"Mert a somlai tűzbor, vulkánon termett. A Somló mellett nincs víz. Nagy síkság közepén emelkedik és korona alakja van. Minden borok közül a somlai számomra a nincs tovább. Nos, a somlai számomra a szoláris bariton, de szimfonikus szőke hímbor, amely a legmagasabb teremtő spirituális olaját tartalmazza, éspedig boraink közül egyedülálló tisztaságban.
…a somlai bor hieratikusmaszkjában érzem magam legközelebb ahhoz a kiérett derűhöz és bölcsességhez, ahhoz az intenzív teremtő mámorhoz, amely ezt a világot megalkotta.”  
/Hamvas Béla, A bor filozófiája 1945./
 

 - az ezeréves múlt - modernizmus árnyoldalai - életerő, megújulás
– Somló-hegyi értékek - szőlőtőke és bor – tanúhegy
- értékeink - megújulás – újév -

A három nap látnivalóiból:
Öskü kerektemplom, Szentkirályszabadja-Sóly XI. sz-i temploma, Hajmáskér, Kolontár, Devecser kastélykert, Somló-hegy, Somló-vár, Szentistván kilátó, Margit-kápolna, bazalttufa, taposókút, présházak, borkóstoló, Pápa, termálfürdő

 • helyszín: Somló-hegy, Magyarország
 • utazás: külön busszal
 • létszám: 50 fő
 • szállás: Devecser, (Kolontár) – egyházi szálláshelyen
 • részvételi díj: 21.000 Ft, számlával (visszanemjáró előleg: 15.000 Ft) Kedvezmény kérhető! (Fürdőbelépő nélkül: 19.000 Ft)
     a közleményben, kérlek, csak az alábbi kód: 131227_eroertsom + a neved szerepeljen!
 • tartalmazza: utazást külön busszal, 2 éjszaka szállást, 2 meleg vacsorát, 2 reggelit, programokat, fürdőbelépőt
     nem tartalmazza: egyéb belépőket, hideg ebédeket, borkóstolót, költőpénzt,
 • túravezetők: Hevér Hajni, Bechtold Ági, Udvardy miki (20-325-2426)
 • jelentkezési határidő: 2013. december 21-re változott!
   

A tervezett program:
1. nap

Reggel Budapest, Babér utcai templom elől indulás külön busszal. Öskü- Római őrtoronyra épített kerektemplom megismerése után, Sóly, 997-es Szent István és Koppány csatájának emlékére épült XI- századi templom és a csata 1000 éves évfordulójára állított 12 m-es fakard megtekintése. (Hajmáskér érdekességei). A gondolatindító kulturális látnivalók után egy téli, (havas) kirándulásra indulunk a dél-bakonyi rengetegben. Este érkezünk a szálláshelyre, ahol vacsora után fakultatív esti programokban lehet részünk.

2. nap
Közös reggeli után a kirándulás keretében a Somló-hegy felfedezésére indulunk. A 431 m magas vulkanikus tanúhegy sok izgalmas dolgot tartogat számunkra: így a XIV. századi szabálytalan alaprajzú gótikus vár romját, Szentistván kilátót, geológiai tanösvényt – bazalttufa oszlopok, Sédfő-forrás.
Este kisebb sétát teszünk a somló-hegyi szőlőkben, a présházak között. Somló –hegy Európa egyik legkülönlegesebb, Magyarország legkisebb borvidéke, híre mégis a tokaji borvidékkel vetekedett. Borkóstolón megízlelhetjük Somló különleges ízeit. A hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon a tüzes, testes, kizárólag fehér szőlőből készülő somlói borokat. A borvidék legelterjedtebb fajtái az Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Tramini.

3. nap
Vasárnapi reggeli után délelőtt Devecser és környékének játékos megismerése vár minket. A helytörténeti és a város érdekességeinek megismerése után a pápai termálfürdő meleg vize ad nyugalmat, békét testünknek. A gyógyvízben lazíthatunk egy jót, gondolatban elengedve az elmúlt év minden nehézségét. Visszaérkezés Budapestre a találkozási helyre, a vasárnap esti Pál Feris misére.

A program változtatásának jogát a szervezők fenntartják.
A visszanemjáró előleg befizetése esetén tudjuk a jelentkező helyét garantálni a csoportban. Az előleg az esetleges visszamondás esetén nem jár vissza.

Jelenkezés !

Kalandra fel!