Hótalppal a gerincen

 

Hótalppal a gerincen !

- Hótalppal az Alacsony-Tátra gerincén -

 

 • ideje: 2013. december 14-15. (2 nap)
 • helyszín: Alacsony-Tátra, Felvidék
 • nehézségi szint: 3-4. kalandszint, Bakancs +
 • utazás: külön busszal
 • létszám: max. 30 fő (min 9 fő),
 • részvételi díj:  14.500 -16.500 Ft (visszanemjáró előleg 8.000,- Ft, Jelentkezési határidő: dec. 6.)
  A közleményben a : 20131215_Altatr + a neved szerepeljen ! 
  tartalmazza: utazás, szállás, meleg vacsora, reggeli költségeit, a felszerelés kölcsönzés díját, túravezetést
  nem tartalmazza: hideg étkezéseket (ebédek, nasik) és az egyéni biztosítást 
 • szállás: igazi, egyszerű, de hangulatos hegyi-menedékházban
 • biztosítás:  ajánlottan kötelező -  egyénileg
 • a túravezető: Szőcs Kata, Udvardy Miki 
   

Az Alacsony-Tátra vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág és a Garam völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Legmagasabb csúcsai - Gyömbér  (2043 m), Chopok (2024 m), Déres (2004 m). Kiemelkedő a turisztikai jelentősége, különösen a főgerinc középső részén, ahol sípályákkal, felvonókkal, szállodákkal csalogatják a turistákat. A hegység keleti részén viszont, különösen az Ördöglakodalma-hágó és a Király-hegy között valódi őserdő található, sok vaddal, közöttük medvével is. 
1987-ben 81.095 hektár területen az Alacsony-Tátrát nemzeti parkká nyilvánították.


 

A programterv:

1 nap: Budapest – Kysla üdülő telep – Durkovej nyereg –
Budapestről kora reggeli órákban indulva, kb 4 órás utazás után érjük el az Alacsony-Tátra nyugati vonulatának gerince alatti parkolót. 
Gyors öltözködés után felcsatolt hótalppal elindulunk felfelé. A hótalpazáshoz nem szükséges semmiféle korábbi gyakorlattal rendelkezni, azok is bátran kipróbálhatják, akiknek korábban még nem volt síléc a lábukon.

Változatos tájakon keresztül egyre magasabb jutunk, míg egyszercsak feltűnik a gerinc. Csodálatos élmény felérni, és megpillantani világot a hegy másik oldalán. 

Tiszta időben a csúcsról szép kilátás nyílik a Liptói havasok és a Magas-Tátra bérceire. A gerincen még egy bő órát megyünk, hogy elérjük a Durkovej hágót, ahonnan 10 perc ereszkedéssel közelítjük meg a szálláshelyünket. Igazi hegyi menedékház vár ránk. Egyszerű, de mégis otthonos a túrázók számára.

  szintemelkedés: kb 1200 m. 10-13 km

2. nap : Durkovej nyereg - Chabanac - Déres - (Chopok) - Trangoska - Budapest

Az első napi ízelítő után olthatatlan vágy lesz bennünk, hogy folytassuk a hótalpas túránkat a hegység főgerincén. Reggeli készülődéskövetően Nyugati irányban haladunk tovább a kígyózó gerincen. Tiszta időben előrefele mintha a végtelenbe szaladna az út, miközben Északra és Délre tekintve messze beláthatjuk az elterülő tájat. A gerincen haladva több kisebb nagyobb csúcsot kell megmásznunk, mint a Chabanac, 1955m s az Alacsony-Tátra harmadik legmagasabb csúcsa a Déres 2004 m. Itt a hétvége legmagasabb pontján állva elfogyaszthatjuk csúcscsokikat. A Déres csúcsot elhagyjuk és megkezdjük az ereszkedésünket előbb a kopasz gerinc-zónát, törpefenyvest hagyjuk el, és egyre sűrűbb fenyvesben talpalunk a parkoló felé, ahol buszunk vár minket. Esetlegs variációként, ha kedvünk és erőnlétünk úgy tartja a Déreshez közeli Chopok csúcsot is útba ejthetjük. Új téli élménnyel gazdagodva hazautazunk a fővárosba, ahova a késő esti órákban érkezünk meg.

  szintemelkedés: kb 700 m, kb 18- 19 km

A túra lavinaveszély és a régió zord időjárása esetén elmaradhat. 
Az túravezető az útvonalat az időjárási tényezők és hóviszonyokra való tekintettel valamint a résztvevők igényének megfelelően megváltoztathatja.

Ajánlott hoznivalók:
vízálló bakancs, meleg téli öltözet, sí vagy gleccser szemüveg, hideg-élelem, (ebédek) energiadús szeletek, aszalt-gyümölcsök, 2 l folyadék (termoszban), sí vagy túrabot, hálózsák - hálóruha
Hótalpat mindenkinek (szüksége esetén hágóvasat) az Egyesület biztosítja.
 

 Jelentkezés

               Kalandra fel!

 

Jó tudni, hogy...

- Az hegység északi katlanaiban zergék és marmoták élnek, a gerinc kevésbbé járt keleti felén még medvékkel is találkozni.
- A hegy lejtőin hajdan kiterjedt ércbányászatot folytattak - vasércet, aranyat, és antimonitot bányásztak. Ennek nyomát a mai napig fellelhetjük az összes völgyben a Gyömbér alatt.
- A II. világháború idején Gyömbér és Králicska között visszavonulási harcok voltak a partizánok és a német alakulatok között. A harcok, valamint a partizánok az Alacsony-Tátra főgerincén való nehéz átkelésésének emlékére 1944 telén a közeli M.R. Štefánik menedékház közelében az elesett partizánok tiszteletére emlékművet állítottak.
- A Gyömbér ormáról igen kiterjedt, minden irányban akadálytalan kilátás van Szlovákia összes középső és északi hegységeire.