Pünkösd a hegyekben

 • Posted on: 5 May 2013
 • By: Admin

 Ötnapos, erdélyi vándortúrára, Csíksomlyói  zarándolklatra... 
Hegyen-völgyön, magas hegycsúcson, sűrű erdőn, végtelen mezőkön és csobogó patakon át, suhogó fenyvesben, napsütésben és esőben, lágy szellőben és csillagos éjben vándorolunk….Imádságos pünkösdi zarándoklatra hívunk, hogy együtt ünnepeljük a Szentlélek eljövetelét.  
Útközben meg-megállunk, körülnézünk, csodálkozunk, gyönyörködünk, hallgatjuk a természet hangjait, elcsendesedünk és vidáman nevetünk….

 • Ideje: 2013. május 16-20.
 • Helyszíne: Hagymás hegység, Csíksomlyó
 • Nehézségi szint: 4 kalandszint (kb 110-120 km)
 • Utazás: személyautókkal, kisbusszal
 • Létszám: max. 10 fő
 • Biztosítás: ajánlott
 • Szállás: egyszerű hegyi menedékházban (Egyeskő menedékház), illetve Gyimesközéplokon
 • Részvételi díj:       27.000 -33.000  Ft  (a részvételi díj tartalmazza: a szállást, utazást, illetve a péntek és szombat esti vacsorát)
      visszanemjáró előleg: 13.000 Ft, közleménybe ezt és csak ezt írd: 2013 maj Pksd + a neved
 • a túravezető: Szőcs Kata, 30-299-0441, Udvarhelyi Beatrix

 1. nap (május 16., csütörtök)
Budapest-Nagyvárad-Kolozsvár-Marosvásárhely-Gyergyószentmiklós-Balánbánya
Balánbánya-Kovács patak völgye-Egyeskő menedékház
(Idő:2 óra, Táv: 4,5 km, Szint: 640 m)

Kora hajnali órákban indulunk Budapestről, hosszú utazást követően délután érkezünk a Nagy Hagymás lábához Balánbányára, majd a hegység egyik legszebb túraútvonalán indulunk el felfelé. Utunk a Kovács patak völgyében vezet, végig suhogó fenyőerdőben haladunk, mohás kövek és sziklák között. Útközben szép kilátás nyílik az Öcsém tetőre, és ennek Ördögmalom nevű oldalára. Ösvényünk vége egy meredek lejtő, amelyen elérjük az Egyeskő menedékházat. Tekintve, hogy Budapestről utunk hosszúsága miatt késő délután érkezünk Balánbánya faluba, valószínű, hogy a menedékházhoz már sötétben érkezünk, valamennyit elemlámpáink fényénél fogunk gyalogolni. Szállásunk az Egyeskő menedékházban lesz. Ez egy nagyon egyszerű kis hegyi házikó, víz, mosdó, étkezési lehetőség nincs. Fával tudunk majd tüzelni, priccseken vagy egyszerű emeletes ágyakban aludni, a forrás kb. 10-15 percre van a háztól.

2.nap (május 17, péntek)
Egyeskő-Öcsém tető-Ter-kő-Terkő mező-Naskalat gerinc-Gyimesközéplok
(Idő: 6-8 óra, Táv: 15-20 km, Szint: max 700 m)

Reggel körülnézünk a menedékház környékén, elmegyünk a forráshoz, illetve időjárás függvényében felmászunk az Egyeskő sziklatömbjére, ahonnan szép kilátás nyílik a környező hegyekre. Még délelőtti órákban elindulunk a Naskalat gerinc irányába. Útközben megállunk az Öcsém tetőn, majd a Terkő csúcsra kapaszkodunk fel, ahonnan a Terkő mezőre ereszkedünk le. A mezőről ismételten emelkedni fogunk a Naskalat gerincre. Utunk során meg-megállunk, elcsendesedünk, megcsodáljuk a fenyvesek rejtekhelyeit, a széles mezőket, a végtelen legelőket….. Hol meredeken emelkedünk, hol meg hűvös völgyekbe ereszkedünk be. Kb. 8 óra gyaloglást követően érkezünk Gyimesközéplokra.
Szállásunk Gyimesközéplokon lesz, ahol vacsorával is várnak majd minket. Itt víz és tisztálkodási lehetőség is lesz.

3. nap (május 18, szombat)
Gyimesközéplok-Csíkszereda-Csíksomlyó
(Táv: kb 50 km)

Hajnali 4 órakor csatlakozunk a gyimesközéploki zarándoklathoz. Együtt megyünk a Csíksomlyói búcsúra, ami 13 órakor kezdődik. A Szentmise után megnézzük a Somlyó hegyét, amennyiben időnk engedi felmegyünk a Nagy Somlyóra, majd ugyancsak gyalog megyünk vissza Gyimesközéplokra, ahol ismét kapunk vacsorát és szállást.
Ezen a napon fogunk a legtöbbet gyalogolni, Csíksomlyóra a zarándoklat meglehetősen hosszú, viszont az utat itt nem tarkítják meredek kaptatók.

 4. nap (május 19, vasárnap)
Gyimesközéplok-Hidegség-Háromkút-Egyeskő menedékház
(Táv: kb. 20 km, Szint: max. 700 m, Idő: 6-8 óra)

Kora reggeli ébredéssel elindulunk Hidegség felé, ahol részt veszünk a vasárnapi reggeli szentmisén. Hidegségből továbbmegyünk Háromkútra, majd innen térünk vissza meredek emelkedőn az Egyeskő menedékházhoz.
Vagy választhatjuk a Jávárdi patak völgyét is, ahonnan ismét az ördöghágó és Öcsém tető érintésével érkezünk az Egyeskő menedékházhoz.

5. nap (május 20, hétfő)
Egyeskő menedékház-Balánbánya
(Táv: 5 km, Szint: 640 m, Idő: 2 óra)
Balánbánya-Gyergyószentmiklós-Kolozsvár-Budapest

Reggeli indulással ezúttal a Szép patak völgyén ereszkedünk le Balánbányára az autókhoz, majd hosszú utazást követően esti órákban érkezünk vissza Budapestre.

 A túraútvonal az időjárás, illetve a csapat igényeinek megfelelően változhat!

Szállásunk egyszerű hegyi menedékházban lesz, ahol nincs villany, víz, mosdó. A hegységnek elég zord az időjárása, emiatt hidegre (mínusz fokok) számítani kell. Valószínű, hogy a hegyen még hó lesz, ezért megfelelő bakancs, kamásli, meleg ruha szükséges. Hálózsákot szükséges hozni, illetve mivel nem csak hegyi ösvényen fogunk gyalogolni (aszfaltozott út is lesz) egy könnyű, kényelmes cserecipő is jól jöhet.

Szükséges felszerelés
Meleg ruha, bakancs, kamásli, eső és szélálló kabát, hálózsák, fejlámpa…
Ennivalót kb. 2-3 napra célszerű pakolni, péntek és szombat este tudunk vacsorát kérni, illetve szombaton útközben vásárolni is lehet. Útközben végig elég nagy szintkülönbséget megyünk nagy hátizsákkal, ezért célszerű minél könnyebb, de nagy energiatartalmú, kis helyen elférő ételt hozni. (pl. müzliszelet, csoki, magok stb.) Innivaló vizet, forrásokat találunk majd útközben, legfennebb 1 napi vizet kell magunkkal vinni.

 

 Kalandra fel!