Várak határok nélkül

 Ezt a programot a március 15-i hétvégére a Pálferi közösség számára megszervezett túra ismétléseként, a nagy túljelentkezésre való tekintettel szervezi a HétKaland Kh. Egyesület.

 

Várak határok nélkül!

-  kirándulás, természetjárás, megismerés, együttlét, közös játék, kaland -

 

 • ideje: 2013. április 12-14. (3 nap)
 • helyszín: Karancs-Medves, Magyarország és Szlovákia
 • nehézségi szint: 2-3. kalandszint, Bakancs
  a táv: csillagtúra szerűen: napi 7-15 km
 • utazás: külön buszokkal
 • szállás: Medves Hangulatszálló, http://hangulat.medves.hu/
 • létszám: 50 fő, 
 • részvételi díj: 17.500 Ft, (visszanemjáró előleg: 12.500 Ft)
  tartalmazza: az utazást külön buszokkal Budapestről, szállást 2-4 ágyas fürdőszobás szobákban, reggeliket, és a meleg vacsorákat, belépőt, túravezetést, közös programokat 
  nem tartalmazza: a esetleges Füleki várbelépőt, biztosítást, aki szeretne kötni
 • a túravezetők: Hevér Hajnalka, Ablonczy Dávid,  Udvardy miki
 

 


Várak határok nélkül !

E gondolat mentén szeretnénk a Karancs-Medves régióját, jellegzetes természeti és épített kultúráját megismertetni, rámutatni a terület különleges eszmeiségére, az egységre. Bár több, mint 80 éven keresztül drótkerítéssel osztották részekre, egymásnak feszülő szlogenekkel, érzelmekkel, mégis a határ egyik vagy másik oldalán élőket, a természetet és az emberi alkotásokat egy egységként jó befogadni. Várak, kövek - stabilitás, határok a tájban és bennünk, táj és ember, természeti és épített környezet, rejtett és látványos kincsek környezetünkben s a szomszédos népekben, egymásban.

A három nap látnivalóiból: Karancs-hegy, Karancs kilátó, Palócok szent hegye, határút, Medves-fennsík, Somoskővár, bazalt oszlopok, határ-kövek Salgó-vára, források, Szilvás-kő, bazalt-vízesés, Füleki vár. 


"Nógrád s Gömör közt hosszan nyúlik el
A Mátra egyik erdőséges ága,
Miként sörényes, elfáradt oroszlán,
Nézvén sötéten messze tájakig.
E hegytetői kősziklára ül
Borús napokban a pihenni vágyó
Terhes felhőknek vándor serege;
Ez a műhely, hol a komor kovács,
A dörgedelmes égiháború
Készítni szokta a villámokat,
Haragvó isten égő nyilait.
Itt állt Salgóvár, mint egy óriás,
Ki az egekre nyujtja vakmerő
Kezét, hogy onnan csillagot raboljon [...]" 
/Petőfi Sándor: Salgó /

 Tervezett program:

 1. nap Salgó-Medves
Gyülekezés reggel a Babér utcai templom előtt. Két külön busszal kb 1,5-2 órát utazva érkezünk Somoskőújfaluba, ahonnan gyalogszerrel kishátizsákkal folytatjuk utunkat, míg a buszaink csomagjainkat a szálláshelyre viszik. Bepillantaást nyerhetünk a Medves hosszan elterülő dimbes-dombos fennsíkjába, nyomába eredünk a múlt század közepén itt közlekedő bányavasútnak, melynek kalandos történetéről előzetesen többet sajnos nem árulhatunk el.
Felérkezve az eget karcoló Salgó várához, körbetekinthetünk a dombos-hegyes vidéken, ahonnét Petőfi tekintete is "mérföldekre szállt, mint börtönéből megszökött madár." A 6-10 km-es túra után a délutáni órákban érkezünk szálláshelyünkre, a jól felszerelt Medves Szállóba, ahol közös vacsora után választható programok: sportjátékok (ping-pong, billiárd), uszoda-szauna,  teaház, csend-terem,... várnak ránk.  Éjjel fakultatív kalandozást tehetünk a közelben eredő Zagyva folyócska eredetéhez, melynek folyását követtük reggeli utazásunkkor a Mátra és a Cserhát közti völgyben vagy a Boszorkány-kőhöz.

2. nap: Karancs-Somoskő
A Mikszáth Kálmán által "Palóc Olimposz"-nak keresztelt Karancs 767 méteres tengerszint feletti magasságával uralja a tájat, csúcsán húzódik az országhatár, a tetején lévő kilátóból igazi határtalan panorámában lehet részünk. Somoskőújfaluból másszuk meg a hegyet, melynek egyik csúcsán nyitott kápolnát, meghitt szentélyt keresünk fel. Innentől választhatunk a hosszabb és a rövidebb túra közül (előbbi összesen 7-9 km, utóbbi 13-16 km): a hosszabb túra a Szt.Margit-forrást érintve, Szlovákián át vezet a somoskői vár alatt lévő természeti különlegességhez, az ún. "bazaltvízeséshez". A rövidebb út részben autóbusszal teszi meg a távot a határon magasadó Somoskőváráig, ahol határtalan játékban (számháború) mérhetjük össze ügyességünket és stratégiai képességeinket. Este a szálláson a vacsora után a tervek szerint helyi néprajzi jellegzetességből kaphatunk ízelítőt, illetve lehetőségünk lesz alternatív programokra is.

 

3. nap: Szilváskő és Fülek
Háromnapos kirándulásunk utolsó napján délelőtt könnyed kirándulást teszünk (kb. 4 km) a sziklahasadékáról és látványos bazaltoszlopairól híres Szilvás-kőre; majd a közeli Fülek (Fiľakovo) bazaltkúpon álló várát keressük fel autóbusszal. Érkezés Budapestre a Babér utcai templomhoz, hogy mindazok akik szeretnének együtt vehessenek részt Pál Feri atya esti fél 7-s szentmiséjén.

 Az időjárásra való tekintettel valamint a résztvevők igényének megfelelően a túravezetők a programtervezetet módosíthatják.

 


Szükséges hoznivalók:
 

Érvényes személyi igazolvány, vízhatlan bakancs, kamásli, túrának és időjárásnak megfelelő öltözet - sapka, sál is (!), kishátizsák, fejlámpa, esőálló kabát (esőnadrág), (fényképezőgép), napközbenre hideg élelem, (szendvics, csoki, gyümölcs) és meleg ital.

 


Jelentkezés itt!

Kalandra fel!