Várak határok nélkül

Kedves Túratársak!

Mindnyájan tudjátok, hogy ma reggel a katasztrófavédelem országosan több helyen is a legerősebb, vörös színű veszély jelzést jelentett be, s így több megyében a nagy hóvihar és széllökések miatt autópályaszintig teljes forgalomzárlatot rendelt el.
Többen voltak a résztvevők közül akik, főleg a város pereméről érkezők, akik a hóakadályoztatást saját maguk is megtapasztalták, s nem tudtak a találkozási helyre jönni.
A mi autóbuszainkat, melyek a Dunántúlról, Fehérvárról érkeztek volna ki sem engedték a városból. A biztonsági emberek még most is útjukat állják a autóval közlekedőknek.

A Várak határok nélkül szervezői, válságstáb megbeszélése után a mai napra, ezért a közeli hegyekbe téli, szűz hó taposós kirándulást ajánlott fel, melyre nagy örömünkre igen sokan lelkesen jelentkeztek.


Vár minket  a téli  Karancs s a Medves !

Azok közül, akik ma részt vettek a kiránduláson, többen úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább s saját autóval, teleautó rendszerben, elindulnak a palócok földjére s már az estét is együtt töltik.

Ma reggel azt ígértük, hogy nem adjuk fel, szombat délelőtt lejutunk az eredeti túratervek helyszínére.
Így a szombati indulással új lehetősége van azoknak, akik
- akik befizették az előleget, de ma reggel megijedtek az zord időjárás miatt
- akik nem fizették be, de szeretnének még jönni
- akiknek ma nem sikerült a találkozási helyszínre érni.

Találkozunk március 16-án, szombaton reggel: 8:15- kor a Keleti pályaudvar Kerepesi út felőli parkolójában.
Gyülekező 1/4 9-'/2 9 között. Érkezettek pontosan, a későkre várni nem tudunk.

A találkozási helyről külön autóbusszal, esetleg még személyautókkal egyenese a Somoskőújfaluba megyünk, ahonnan kishátizsákjainkkal felszerelekezve, egész napos téli kiránduással a térség megismerésére indulunk.

Fontos:
A holnap reggeli indulóktól, a busz létszáma miatt minél gyorsabban visszajelzést kérek, a hetkaland@gmail.com  emailcímre!
(az emailben írd meg, hogy korábban jelentkeztél-e, esetlegesen visszamondtad-e., az előleget átutaltad- e)

Kalandra fel!
A szervezők nevében :

Udvardy Miklós, miki
HétKaland
 20-325-2426

 

 

Ezt a programot a Pálferi Közösség számára szervezi a HétKaland Kh. Egyesület.

Előzetes megkeresés után az Ön csoportja, baráti köre, osztálya számára is örömmel állunk rendelkezésére. 
A csoprt igényének megfelelően közösen alkotjuk meg a kivánt program tervét. 
Az úgynevezett zártkörű program kérésével a hetkaland@gmail.com emailen vagy a 20-325-2426 tel-n tud megkeresni minket.

 

Várak határok nélkül!

-  kirándulás, természetjárás, megismerés, együttlét, közös játék, kaland -

 

 • ideje: 2013. március 15-17. (3 nap)
 • helyszín: Karancs-Medves, Magyarország és Szlovákia
 • nehézségi szint: 2-3. kalandszint, Bakancs +
  a táv: csillagtúra szerűen: napi 6-15 km
 • utazás: külön buszokkal
 • szállás: Medves Hangulatszálló, http://hangulat.medves.hu/
 • létszám: 100 fő, 
 • részvételi díj: 17.500 Ft, 
  tartalmazza: az utazást külön buszokkal Budapestről, szállást 2-4 ágyas fürdőszobás szobákban, reggeliket, és a meleg vacsorákat, belépőt, túravezetést, közös programokat 
  (visszanemjáró előleg: 12.500 Ft)
 • a túravezetők: Hevér Hajnalka, Ablonczy Dávid, dr Molnár András, Udvardy miki
 

 


Várak határok nélkül !

E gondolat mentén szeretnénk a Karancs-Medves régióját, jellegzetes természeti és épített kultúráját megismertetni, rámutatni a terület különleges eszmeiségére, az egységre. Bár több, mint 80 éven keresztül drótkerítéssel osztották részekre, egymásnak feszülő szlogenekkel, érzelmekkel, mégis a határ egyik vagy másik oldalán élőket, a természetet és az emberi alkotásokat egy egységként jó befogadni. Várak, kövek - stabilitás, határok a tájban és bennünk, táj és ember, természeti és épített környezet, rejtett és látványos kincsek környezetünkben s a szomszédos népekben, egymásban.

A három nap látnivalóiból: Karancs-hegy, Karancs kilátó, Palócok szent hegye, határút, Medves-fennsík, Somoskővár, bazalt oszlopok, határ-kövek Salgó-vára, források, Szilvás-kő, bazalt-vízesés, Füleki vár.

 


"Nógrád s Gömör közt hosszan nyúlik el
A Mátra egyik erdőséges ága,
Miként sörényes, elfáradt oroszlán,
Nézvén sötéten messze tájakig.
E hegytetői kősziklára ül
Borús napokban a pihenni vágyó
Terhes felhőknek vándor serege;
Ez a műhely, hol a komor kovács,
A dörgedelmes égiháború
Készítni szokta a villámokat,
Haragvó isten égő nyilait.
Itt állt Salgóvár, mint egy óriás,
Ki az egekre nyujtja vakmerő
Kezét, hogy onnan csillagot raboljon [...]"
/Petőfi Sándor: Salgó /

Tervezett program:

1. nap Salgó-Medves
Gyülekezés reggel a Babér utcai templom előtt. Két külön busszal kb 1,5-2 órát utazva érkezünk Somoskőújfaluba, ahonnan gyalogszerrel kishátizsákkal folytatjuk utunkat, míg a buszaink csomagjainkat a szálláshelyre viszik. Bepillantaást nyerhetünk a Medves hosszan elterülő dimbes-dombos fennsíkjába, nyomába eredünk a múlt század közepén itt közlekedő bányavasútnak, melynek kalandos történetéről előzetesen többet sajnos nem árulhatunk el.
Felérkezve az eget karcoló Salgó várához, körbetekinthetünk a dombos-hegyes vidéken, ahonnét Petőfi tekintete is "mérföldekre szállt, mint börtönéből megszökött madár." A 6-10 km-es túra után a délutáni órákban érkezünk szálláshelyünkre, a jól felszerelt Medves Szállóba, ahol közös vacsora után választható programok: sportjátékok (ping-pong, billiárd), uszoda-szauna,  teaház, csend-terem,... várnak ránk.  Éjjel fakultatív kalandozást tehetünk a közelben eredő Zagyva folyócska eredetéhez, melynek folyását követtük reggeli utazásunkkor a Mátra és a Cserhát közti völgyben vagy a Boszorkány-kőhöz.

2. nap: Karancs-Somoskő
A Mikszáth Kálmán által "Palóc Olimposz"-nak keresztelt Karancs 767 méteres tengerszint feletti magasságával uralja a tájat, csúcsán húzódik az országhatár, a tetején lévő kilátóból igazi határtalan panorámában lehet részünk. Somoskőújfaluból másszuk meg a hegyet, melynek egyik csúcsán nyitott kápolnát, meghitt szentélyt keresünk fel. Innentől választhatunk a hosszabb és a rövidebb túra közül (előbbi összesen 7-9 km, utóbbi 13-16 km): a hosszabb túra a Szt.Margit-forrást érintve, Szlovákián át vezet a somoskői vár alatt lévő természeti különlegességhez, az ún. "bazaltvízeséshez". A rövidebb út részben autóbusszal teszi meg a távot a határon magasadó Somoskőváráig, ahol határtalan játékban (számháború) mérhetjük össze ügyességünket és stratégiai képességeinket.
 Este a szálláson a vacsora után a tervek szerint helyi néprajzi jellegzetességből kaphatunk ízelítőt, illetve lehetőségünk lesz alternatív programokra is.


3. nap: Szilváskő és Fülek

Háromnapos kirándulásunk utolsó napján délelőtt könnyed kirándulást teszünk (kb. 4 km) a sziklahasadékáról és látványos bazaltoszlopairól híres Szilvás-kőre; majd a közeli Fülek (Fiľakovo) bazaltkúpon álló várát keressük fel autóbusszal. Érkezés Budapestre a Babér utcai templomhoz, hogy mindazok akik szeretnének együtt vehessenek részt Pál Feri atya esti fél 7-s szentmiséjén.

Az időjárásra való tekintettel valamint a résztvevők igényének megfelelően a túravezetők a programtervezetet módosíthatják.

 

Szükséges hoznivalók: 
Érvényes személyi igazolvány, vízhatlan bakancs, kamásli,  túrának és időjárásnak megfelelő öltözet - sapka, sál is (!), kishátizsák, fejlámpa, esőálló kabát (esőnadrág), (fényképezőgép), napközbenre hideg élelem, (szendvics, csoki, gyümölcs) és meleg ital.

 

Kalandra fel!