Hótalppal az Alacsony-Tátra gerincén

 - Hótalppal az Alacsony-Tátra gerincén -

ideje: 2013. március 2. (1 nap)
helyszín: Gyömbér-csúcs, Alacsony-Tátra, Felvidék
nehézségi szint: 3. kalandszint, Bakancs +
utazás: személyautóval, kisbusszal
létszám: 9-14 fő, (a második kocsit min. 12 fő esetén indítjuk)
részvételi díj: 8.000 Ft (visszanemjáró előleg 5.000,- Ft,
A közleményben a : 2012_12_22_Gyomber + a neved szerepeljen !
tartalmazza: az utazást, a felszerelés kölcsönzés díját, túravezetést,
nem tartalmazza: hideg étkezéseket (reggeli ebéd) és az egyéni biztosítást
biztosítás: ajánlott - egyénileg
a túravezető: Szőcs Katalin, Kata  és  Udvarhelyi Beatrix, Trixi


Az Alacsony-Tátra vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág és a Garam völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Legmagasabb csúcsai - Gyömbér (2043 m), Chopok (2024 m), Déres (2004 m). Kiemelkedő a turisztikai jelentősége, különösen a főgerinc középső részén, ahol sípályákkal, felvonókkal, szállodákkal csalogatják a turistákat. A hegység keleti részén viszont, különösen az Ördöglakodalma-hágó és a Király-hegy között valódi őserdő található, sok vaddal, közöttük medvével is.
1987-ben 81.095 hektár területen az  Alacsony-Tátrát nemzeti parkká nyilvánították.


 

A programterv:

Felsőszabadi – Stefanika menedékház – Gyömbér-csúcs (2043 m) – ( Chopok (2023m) ) -  Felsőszabadi
Budapestről kora reggeli órákban indulva, kb 4 órás utazás után érjük el az Alacsony-Tátra, legmagasabb csúcsai alatti parkolót.
Gyors öltözködés után felcsatolt hótalppal elindulunk felfelé. A hótalpazáshoz nem szükséges semmiféle korábbi gyakorlattal rendelkezni, azok is bátran kipróbálhatják, akiknek korábban még nem volt síléc a lábukon. A Stefánika menedékházat elérve rövid pihenőt tartunk. A jellegzetes kettőskereszttel a 2043 m magas Gyömbér, az alacsony -Tátra legmagasabb csúcsa magasodik a menedékház felett. A házból még bő egy óra út vár ránk. Tiszta időben a csúcsról szép kilátás nyílik a Liptói havasok és a Magas-Tátra bérceire.

Ha túl gyorsan felértünk volna, s olthatatlan vágy lenne bennünk, hogy folytassuk a hótalpas mókát, a hegység főgerincén folytatjuk utunkat a Chopok csúcsáig (2023m),
Ha ily módon az Alacsony-Tátra két legmagasabb csúcsát is magunk mögött tudhatjuk, rövid pihenő keretében ünnepelhetjük meg mindezt a hangulatos Kamenná menedékházban.

2-2,5 óra alatt visszaereszkedünk a kocsikhoz, s új téli élménnyel gazdagodva hazautazunk a fővárosba, ahova a késő esti órákban érkezünk meg.

Táv: kb. 9-11 km
Szintkülönbség: emelkedés: 1100-1200 m

A túra lavinaveszély és a régió zord időjárása esetén elmaradhat.
Az túravezető az útvonalat az időjárási tényezők és hóviszonyokra való tekintettel valamint a résztvevők igényének megfelelően megváltoztathatja.

Ajánlott hozhivalók:
vízálló bakancs, meleg téli öltözet, sí vagy gleccser szemüveg, egynapi hideg-élelem, energiadús szeletek, aszalt-gyümölcsök, 2 l folyadék (termoszban), sí vagy túrabot
Hótalpat mindenkinek az Egyesület biztosítja.

Jelentkezés

Kalandra fel!

 

Jó tudni, hogy...

Gyömbér, mint az Alacsony-Tátra legmagasabb orma (2043 m).
- A hegység főgerincén, a Krúpova hoľa (1927 m) és a Králicska (Králička, 1785 m) között található. Északról hatalmas hegytömbnek tűnik, 500 m magas falakkal, pillérekkel és szakadékokkal, amelyek Bisztra- völgy és Ludár-völgy gleccserkatlanaiba szakadnak le. Déli lejtője kevésbé meredek, gránittömbök borítják.
- Az északi katlanaiban zergék és marmoták élnek.
- A hegy lejtőin hajdan kiterjedt ércbányászatot folytattak - vasércet, aranyat, és antimonitot bányásztak. Ennek nyomát a mai napig fellelhetjük az összes völgyben a Gyömbér alatt.
- A II. világháború idején Gyömbér és Králicska között visszavonulási harcok voltak a partizánok és a német alakulatok között. A harcok, valamint a partizánok az Alacsony-Tátra főgerincén való nehéz átkelésésének emlékére 1944 telén a közeli M.R. Štefánik menedékház közelében az elesett partizánok tiszteletére emlékművet állítottak.
- A Gyömbér ormáról igen kiterjedt, minden irányban akadálytalan kilátás van Szlovákia összes középső és északi hegységeire.

Gyömbér, mint gyógy és fűszernövény
- Gyógyhatását tekintve orvosságként az egyik legrégebben használt növény. A gyömbér kitűnően használható gyomorbántalmakra, hányingerre, emésztési problémákra. A gyökér forrázata vértisztító hatású, meghűlés, torokfájás, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere lehet. Alkalmazható tengeribetegség, utazási hányinger ellen is.

Kiváló meghűlés ellen forró mézes limonádéba reszelve
Természetes aromaolajként felhasználva kellemes nyugtató illattal ajándékozzuk meg magunkat, influenzás időszakban, megfázásos, gyulladásos betegségeknél, erősíti az immunrendszert, mérsékli a lázat, és szerepet játszik az influenza vírusok elpusztításában.
Idős korban az ízületi gyulladások kezelésére is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat és a reggeli ízületi merevséget. Aromaolaját alkalmazhatjuk a fájó ízületre.
A friss gyömbér rágcsálását vagy gyömbéres mézes teát a népi gyógyászatban régóta használják mind megfázásra, koleszterinszint csökkentésre, magas vérnyomás csökkentésére, vérrög képződés megelőzésére, mivel hatásos növényi véralvadásgátló van benne. Jótékonyan hat a visszerekre, reuma és izomgörcsök kezelésében is hatásos. Nagyon jó memória-javító, kiélesíti az érzékeinket is.