Retyezát

 

Retyezát,  - Erdély téli hegyein II. ...

A Retyezát a Déli-Kárpátok nyugati vonulatán húzódik. Impozáns sziklás hegycsúcsai, meredek gerincei és számtalan tengerszeme méltán teszi híressé nemzeti parkját.
Ezt a túrát azoknak a tapasztaltabb túrázóknak ajánljuk, akiknek nem okoz gondot, ha a nagyhátizsákban néhány órás emelkedőn keresztül cipelniük kell a saját felszerelésüket, akik tapasztaltak már hegyi körülmények között téli időjárást, sem nem riadnak meg, ha hágóvasat, vagy jégcsákányt is használniuk kell majd.

 

 • ideje: 2013. február 7-10. (4 nap)
 •  helyszín: Retyezát Nemzeti Park, Déli-Kárpátok, Erdély
 • nehézségi szint: 4-5. kalandszint
 • utazás: kisbusszal, szeméylautóval
 • létszám: max. 14 fő
 • részvételi díj: 32.000 -37.000 Ft (visszanemjáró: előleg 20.000 Ft, a közleményben 2013_02_07Rety és a neved szerepeljen!)
  tartalmazza: utazást, szállást, meleg vacsorákat, nemzeti-park belépőt, felszerelés-kölcsönzést
  nem tartalmazza: az egyéni élelmet, biztosítást
  (Aki szeretne egyesületünk céljainak megfelelően további kedvezményt kérhet a részvételi díjból)
 • szállás: egyszerű, hegyi-menedékházban
 • biztosítás: "kötelezően" ajánlott
 • a túravezető: Szőcs Katalin, Kata: tel: 30-299-0441 , Udvardy Miklós, miki, 20-325-2426

 


 

Technikai okok miatt a színes téli képek helyett egyenlőre csak egy youtube kisfilmet tudok ajánlani.

1 nap
Budapest - Kőaljahoba - Carnic menedékház parkoló- Encián menedékház, gyalogút kb 13-15 km

Kora hajnali budapesti találkozás követően 7-8 órás autós utazás után megérkezünk a Déli-Kárpátok lábához, Kőaljaohába faluig, ahonann egyre rosszabb úton haladunk a Carnic menedékház melletti parkolóig.

Gyors öltözködés és felpakolás után kezdetben un. szekérúton haladunk enyhe emelkedővel felfelé  szerpentinezve. Szép fenyvesben visz az út. Az első útkereszteződésnél tehetünk egy 30 perces kitérőt a Lolaja vízesés felé. Nem rég ezt a hegyiösvényt felújították, s korlátokkal látták el, így télen is járható. A látvány miatt megéri a meredek hegyoldalban leereszkedni. Miután visszatértünk az útra lassan elérve a Nucsoara patakot, egyre meredekebbé válik utunk. Valamivel később baloldalt a Gales patakot láthatjuk meg, eztkövetően pedig a Pietrele és Stanisoara patakok összefolyásához érkezünk, ahol egy útelágazáshoz érve két út közül válszthatunk.
A kék sáv jelzés, amely az eddig járt utat folytatja és szerpentinezve egyre meredekebben éri el a Pietrele menedékházat. A korábba leégett nrégi Pietrele menedékház romjait felfedezhetjük még a hó alatt, mellett ma a korábbinál ngyobb házat építettek, melyben kis "vendéglőszerűség" is működik, ahol megpihenhetünk.  A háztól szűk ösvény indul az Encián menedékház felé.
Válszthatjuk a kék háromszög jelzést is,  amely egyenesen felvisz az Encián menedékházhoz, ahol az éjszakákat töltjük majd. Ez a rövidítés kikerüli a Pietrele házat. Időjárás, hóviszonyok és vízállás és kalandvágyó kedvünk függvényében érdemes csak a rövidítés mellett dönteni, ugyanis  a széles patakon nincs híd. Csak egymást segítve tudunk átjutni rajta. Az út Pietrele völgyben halad felfelé, patak mellett, majd meredeken felszökik az erdőben. Nagyon szép nagy mohás kövek vannak, olyan kis meseerdő.

A Carnic menedékháztól a gyaloglás kb. 4-5 óra az Enciánig, mely egy részét a hosszú utazás után nagy valószínűséggel sötétben, fejlámpáink fényénél kell megtennünk.

 

2. nap
Encián-menedékház - Bucura tó - Peleaga vagy Retyezát csúcs (20-25 km)

Az Encián menedékházat magunk mögött hagyva a magasságnak megfelelően törpefenyvesben vezet az utunk. Később egy fahídon keresztül jutunk a patak túloldalára. Meredeken emelkedünk a Pietrele völgyet követve. Fárasztó emelkedés után  nagyobb tisztásra érünk, itt  lazíthatunk egy kicsit,  mert egy rövid ideig szintben megy az út. Itt található a Tamás szikla után ismét átkelünk a patakon és rövid emelkedő után elérjük a Pietrele tavat. Innen már szépen látszik a gerinc, a Bucura nyereg, és a Bucura csúcs. Szép lassan a törpefenyvest köves, sziklás, fennebb kőfolyásos út váltja fel.

Míg mi lassan emelkedünk egyre közelebb kerülve a gerinchez, az út úgy lesz egyre meredekebb. Már csupán a kilátásért is megéri felmászni a Bucura nyeregbe (2206 m), mert déli irányban látszik az egész  Bukura katlan a befagyott névadó tóval együtt. Jó idő esetén tovább mehetünk a csúcsok felé a gerincen, kedvezőtlenebb körülmények között inkább a tó ereszkedünk le.

Amennyiben a  Bukura nyeregből a gerincen haladunk tovább, akkor kelet felé a Peleaga csúcs irányába meredeken emelkedő gerincútra kell számítanunk, ami előbb eléri a Custura Pelegii csúcsot (2370 m),  majd rövid ereszkedés majd ismét meredek, de rövidebb és lankásabb kaptató után felér a Peleaga csúcsra (2508 m). A kétoldalt meredek lejtők, sziklák igazi csúcs élényt nyújtanak. Innen erőnlétünknek megfeelően leereszkedhetünka Bukura tóhoz vagy az ismert úton a menedékház felé vehetjük az irányt.

A napi körtúra 9-112 órát is igénybe vehet. Ha megfelelően felkészültek vagyunk at Encián ház- Peleaga csúcs-Bukura tó-Encián egy nap alatt télen is megtehető.

 

3. nap
Encián-menedékház - Gales-tó 
(kb 20km)

A nap reggelén az Encián-menedékházból leereszkedünk a Pietrele-házhoz. Rövid pihenő után elindulunk a Gales tó felé. A ház közvetlen közeléből az  erdőszélén indul az út, elég Változatos dimbes-dombosterepen vezet, míg elérjük a Gales patakot. Átkelés után meredek emelkedő következik, kezdetben szép fenyőerdőben, majd törpefenyvesen keresztül. Hó viszontól és a csapat erőnlététől függően 3-5 óra gyaloglás után érjük el lenyűgözően szép zárt völgyben elterülő tavat. A tótól  szép kilátás nyílik a Zárt kapukra.
Visszafele a már ismert úton haladunk, először a Pietrele házhoz majd fáradtan felkapaszkodunk az Encián-menedékházhoz, ahol a hosszú nap után jól megérdemelt vacsora és pihenés vár minket. A napi túra 8-12 óra is lehet, biztosan lehet számítani, akár több órás sötétben való gyaloglásra.

 

4. nap
Encián-menedékház - Carnic-ház, parkoló - Budapest

Mire igazán kezdjük megszokni a magas-hegyi körülményeket és a látványt már el is érkezik az utosló napja a túrának. Testünkben érezzük az elmúlt napok komoly teljesítményeit, erőpróbáit. Lassabbá, megfontoltabbá válnak mozdulataink, talán beszédünk is szűkszavúbbá válik a hegy emberekhez hasonlóan. Reggeli kávénk és összapakolás után búcsúpillantást veszünk a megszokott hegyektől, s nagy zsákjainkkal a hátunkon leereszkedünk előbb a Pietrele-menedékházhoz, majd az első napi feljöveteli úton lefelé Carnic-menedékház parkolójáig az autóinkhoz. Érezhetjük, hogy mennyire más érzésekkel ülünk vissza a kocsikba, mint amikor kiszálltunk 3 nappal korűbban. Valahogyan többnek érezzük magunkat. Gazdagabbak lettünk, teljesebbek - mégha nem is tudjuk pontosan megfogalmazni, hogy valójában mivel is.
Fokozatosan magunk mögött hagyjuk a Kárpátok vomnulatait, majd a jellegzetes erdélyi tájakat is, mintegy  7-8 órás utazás után  a késő esti órákban érkezünk vissza a fővárosba.

 

Ajánlott, szükséges felszerelés:
hálózsák, túraruházat, bakancs, kamásli, (kishátizsák), szél és esőkabát, fejlámpa, sí vagy túrabot, nap il.gleccser-szemüveg...
Hágóvasat, jégcsákányt mindenkinek az egyesület biztosít.

Fontos:
A házban fogyasztott reggelikre és a szendvicsnek elkészített ebédekre kenyeret, rávalókat mindenki magának elegendő mennyiséget hozzon, a közösségi szellemiségben mindez azonban a közösbe adható.
Akinek segít a csomagoláshoz egy részletes "mithozzak?" lista:    "Hoznivalók"
A menedék-házhoz vezető út hosszú és meredek- csak a minimálilsan szükséges felszerelést érdemes felvinni magunkkal. Tapasztaltak a pakoláskor visszagondolnak korábbi téli túrákon használt ruházatra, és élelem mennyiségére. Az ember a fűtött szobában hajlamos túl sok meleg ruhát és élelmet feleslegesen magával vinni.
A menedékház 1670 m fekszik, egysszerű, igazi, hegyi szálláshely, priccsekkel. A házban nics konyha s bűfé - önellátó hegymászókat, túrázókat várnak ide. Nincs kiépített fürddőszoba sem, ahogy ez megszokott a magasan fekvő menedékházaknál, ezért akinek szükséges tisztasági kendőről gondoskodjon.

 

A programot a túravezető az időjárási tényezőknek megfelelően, és a túrázók erőnlétének figyelmbe vételével megváltoztathatja.

 

Kalandra fel!

Jelentkezés 

Kaland megismerni …
… megismerni a természetet: a hegyek nagyságát, ...
… megismerni az Alkotót, és befogadni az alkotásait.
… megismerni magamat. Olyan helyzetekben is, amelyekben leszakadnak az álarcok...
… megismerni a társaimat...        ( HétKaland Egyesület )